subota, 15. siječnja 2011.

POVJEST TETOVIRANJA SVE DO DANAS

Tetovaže imaju dugu i zanimljivu povijest koja seže u same početke civiliziranog čovječanstva. Tijelo pronađeno u švicarskim alpama, staro dvije tisuče godina iscrtano je tetovažama. Gotovo svaka veća kultura u nekom je periodu poznavala i umijeće tetoviranja. 



Engleska riječ 'tattoo'', s druge strane, prilično je modernog datuma. Prvi put je zabilježena u brodskom dnevniku kapetana Jamesa Cooka 1796. godine. Riječ je potekla od polinezijske riječi tatu, što znači 'udariti'. I hrvatski tetovatori često koriste riječ tatuirati,tatuaža i slične izvedenice te riječi.






Na slici je prikazan sistem rada tetovaža kod starih maura polinezijskoga naroda koji su tetovirali bez tzv.masinice koje koristimo danas.
Njihovo vjerovanje je da ako se uzme kost davnoga pretka i sa njome se tetovira da duh toga pretka kroz tetovazu ulazi u tu osobu i daje joj posebne moči.
Neke od tih tehnika tetoviranja koriste se i danas izuzev kosti predaka,njih su zamjenile igle,ali način izrade ostao je isti i proteze se kroz povijest sve do danas. Zanimljivo je to da kod maura nečete dobiti odmah tetovažu več da če vas pomno ispitati par dana i tek onda kada shvate kakva ste osoba istetovirati če vam tattoo prikladan vasim osobinama i krakteru a u skladu sa njihovim simbolima i vjerovanjem.

Suvremena mašinica je izumljena i patentirana tijekom viktorijanske ere, i do danas je ona tek neznatno izmijenjena. Kad su istraživači tog doba naišli na primitivne kulture koje su prakticirale tetoviranje, znali su dovoditi njihove pripadnike u Europu gdje bi ih izlagali znatiželjnim pogledima. Misionari su, pak, najčešće pokušavali dijabolizirati i potisnuti takve običaje. Nažalost, novo je doba donijelo i nestanak mnogih domorodačkih načina oslikavanja tijela, vrijedne svjetske folklorne baštine, upravo zbog modernih utjecaja na te kulture, što se osobito odnosi na područje Južnog Pacifika.U ovome slučaju govorimo o maurima i njihovome stilu tetovranja.


Neke su kulture koristile tetovaže kao oblik označavanja pripadnosti obiteljima ili plemenima. Druga su, pak, društva na taj način 'obilježavala' kriminalce i izgnanike kako bi svatko znao s kime ime posla. Jedna od najpoznatijih upotreba tetovaža u te svrhe je kineski običaj označavanja prijestupnika trima linijama na čelu, čime je, nakon trećeg prekršaja, zauvijek ostajao žigosan kineskim simbolom za psa.


Japansko udruženje organiziranog kriminala Yakuza tradicionalno koristi potpunu prekrivenost tijela tetovažama kao način identifikacije i dokazivanja predanosti svojih članova. Tetovaže su i danas katkad povezane s kriminalom jer ih i ulične bande, osobito u SAD-u koriste kao oznaku pripadnosti. Njihovi članovi često su tetovirani po rukama ili vratu jer se na taj način pokazuje potpuna odanost pojedinoj bandi ili subkulturi - na tim se mjestima simboli ne mogu sakriti.


Danas tetovaže nisu vezane isključivo za bande, već, naprotiv, od svake se osobe koja u nešto posebice vjeruje, nešto voli, ili želi iskazati neki stav, može očekivati da će se simbol njene 'opsesije' naći i na nekom dijelu njena tijela. Štoviše, danas tetovaža mnogima služi isključivo kao ukras, bez nekog značaja.

Moderan val interesa za tetovažama svoje je korijene zasadio u kasnim šezdesetim godinama dvadesetog stoljeća. Tada su se prvi put javili školovani crtači ili slikari i prenijeli svoja znanja na polje oslikavanja kože. Time su u tetoviranje unijeli svoje poznavanje povijesti umjetnosti i dogodila se prava renesansa ukrašavanja tijela tetovažama. Povratila je stilove tradicionalnih tetovaža svijeta, ovaj put među ljude kojima ti simboli ne označavaju plemensku pripadnost. Fascinacija izmiješanim stilovima raznih kultura sačuvala je određene tradicijske načine tetoviranja od izumiranja.





Prikaz moderne tattoo masinice danas,razlikuje se u modelima i jačini ali princip rada je kod svih podjednak.


Postoje razni stilovi tetovaža:
                                                     OLD SCHOOL TATTOO







                                                                 HENA TATTOO



                                                         JAPANESE TATTOO




I da ne nabrajam više jer ima jako puno stilova koji se koriste i tetovaza koje se izrađuju...
Znači tetovaža nije samo hir modernoga vremena več vidimo da vuče korijene iz daleke proslosti i da ima svoju svrhu i simboliku kod nekih naroda......pa tako i kod nas.

Nema komentara:

Objavi komentar